maanantai 17. maaliskuuta 2014

Päivä 3: Finnomania & Kazakhphobia

Tiistain 4.3. aloitimme Almatyn Finpro-toimistossa vieraillen. Paikalliset toimiston työtekijät avasivat suomalaisten yritysten Kazakstan-bisnesten saloja hyvin avoimesti. Yritysten on esimerkiksi varauduttava paikallisessa yhteiskunnassa esiintyvään korruptioon ja toimittava sen mukaisesti.

Finpron toimistossa työskentelevä kuvan nainen Zhaniya Adilbek sekä Zhannet Zhantseitova kertoivat Suomen entisen Kazakstanin suurlähettilään Mikko Kinnusen aikoinaan kuvanneen Kazakstanin liiketoimintaympäristöä osuvasti; Kazakstanissa on finnomania, mutta suomalaisyritykset kokevat Kazakstanin haastavuuden jopa pelottavaksi, kazakhphobiaksi.

Matkalaiset kuuntelivat esitystä kiinnostuneina. Meille kerrottiin hauskana yksityiskohtana, että Kazakstanin kulttuuriministeri on hurahtanut suomalaisiin Honka-huviloihin. Syrjäseudulle rakennettu hulppea kotihuvila siirretään esille Astanaan Kazakstanin vuoden 2017 expoa varten, joten suomalainen hirsirakentaminen on hyvin esillä tulevassa maailmannäyttelyssä.

Finpron jälkeen lounastimme eurooppalaistyylisessä kahvila-ravintolassa, josta bongasimme Suomen lipun! Paikassa oli muuten tarjolla maailman hitainta salaattia ja iltaisin kuulemma maksullista naisseuraa.


Lounaan jälkeen vierailuvuorossa oli eräs odotetuimmista kohteista; Carslbergin Kazakstanin tehdas.


Eikun suojatakit päälle ja kierrokselle panimoon! Kyseisessä tehtaassa valmistettiin Carlsbergin oluita pelkästään Kazakstanin markkinoille, mutta kylläpä oli sammioilla kokoa. Humalan pistävä haju aiheutti osalle matkalaisista päänjomotusta.


Kierros päättyi leikkimieliseen oluiden sokkotestiin. Erikoisin maistelemistamme juomista oli vain minuutteja vanha ja suoraan tuotantosammiosta nostettu olut. Oppaamme kertoi maistelun siivittämiseksi faktoja paikallisesta alkoholikulttuurista. Naiset eivät perinteisesti juo olutta Kazakstanissa, vaan se mielletään miesten juomaksi. Seurueemme naiset huomasivat tämän tilatessaan ruokajuomaa ravintoloissa; naisille tuotiin aina pilli oluen nauttimiseen. Lisäksi saimme tietää, että paikalliset nuoret pitävät olutta enemmän cocktaileista. Tätä oppaamme kommentoi toteamalla, että olut olisi parempi, sillä cocktailit sisältävät elimistölle haitallisia kemikaaleja. Tiedä häntä, mutta joka tapauksessa makutestimme häviäjä yllätti kaikki - Carlsbergin keskiolutta pidettiin heikoimpana oluena Carlsbergin tuotteista reissuporukkamme parissa.

Reissuterkuin,
Kia-Riikka Repo & Laura Lakso

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti